De senaste åren har vi haft ett författarbesök om året på Norregårdskolan, och det brukar oftast vara på våren som åk 8 får träffa en författare. Våren 2015 var inget undantag då 8:orna träffade Magnus Ljunggren, en trevlig upplevelse, det är alltid roligt att möta en livs levande författare. Det tycker eleverna också även om det emellanåt muttras om varför inte Leif GW eller Camilla Läckberg kan komma hit…
Meningen med författarbesöket är förstås också att eleverna ska läsa något om och av författaren, och när det gäller Magnus Ljunggren så är det verkligen inga problem att hitta böcker. Förutom att han skrivit en mängd böcker för de yngre åldrarna, så har han gjort ett antal ungdomsböcker om så skiftande ämnen som till exempel fotboll, hockey, musik och traktorer! Eleverna brukar göra olika uppgifter i samband med att de läser böckerna och så skriver de frågor till författaren. Frågorna kan handla om allt från hur hen kommer på sina historier till hur mycket hen tjänar.
Magnus svarade villigt på allehanda frågor, samtidigt som han berättade om hur spänningen byggs upp i en bra historia och om
sitt författarliv. Det som gjorde starkast intryck var nog när han talade om att han faktiskt är dyslektiker! Hur kan man vara
dyslektiker och författare, undrade flera? Jo, det funkar alldeles utmärkt, berättade Magnus, för idag har man alla möjliga hjälpmedel till hands till exempel stavnings- och rättningsprogram, och när manus skickas till förlaget så får man hjälp av redaktörer som ändrar och rättar. Men vägen dit var däremot knölig… Det började inte bra, för redan i lågstadiet fick Magnus en lärare som inte alls förstod sig på hans hoppande bokstäver. Så där kunde en absolut inte skriva, fick han veta, nu var han allt tvungen att lära sig stava och inte hoppa över skiljetecken, punkt, komma och sånt! Det var ju inte så kul att höra förstås, eftersom han hade massor av berättelser i huvudet, berättelser som ville komma ut. Så det dröjde ett tag innan han träffade på en lärare som förstod och förklarade att hans fantasi var en gåva, och att det där språktekniska kunde man rätta till sedan. Och på den vägen är det, sedan har han fortsatt att skriva tv-manus, och barn- och ungdomsböcker.
Magnus säger att nästan alla hans böcker handlar om någon slags VAL, att det handlar om att välja rätt eller fel. Då antar jag att att han inte menar om en ska äta gröt eller yoghurt till frukost, utan om en vill vara med de där som kallar sig ”kompisar”, men som gör allt för att förpesta ens liv, eller som vill att en ska vara med och förpesta någon annans liv t ex. Viktiga val alltså…
Ett av hans senaste projekt är boken ”Välkommen till landslaget!”, som är ett samarbete mellan Magnus, LL-förlaget (lättläst) och biblioteket i Huddinge. Flera ungdomslag i Huddinge har också varit med i projektet. Boken handlar om Zacke som spelar fotboll i Stuvsta IF. Som alla fotbollskillar/tjejer så drömmer han om att bli en fantastisk spelare, men tyvärr är sämst i laget. Men en dag får han chansen att vinna…!
FINNS SNART I DITT BIBLIOTEK!