Advents-/julkalender!

Knappt är sommarlovet över förrän advent är här, och snart är det jullov! Tiden rusar och nu är det dags för  adventskalender. På Bibblan bloggar kommer det varje skoldag mellan den 1 och 18 december att presenteras ett boktips tillsammans med en fråga som på något sätt är kopplad till boken. Frågan och boken finns i biblioteket, och svaret lämnar du i en låda där. De tre som svarat rätt flest gånger under 1-18/12, vinner priser!

Då kör vi igång!

1 DECEMBER

Anna Nilsson Spets, ”Hållplats Sverige: jag Almina”, ”Sarajevo 1000 dagar: jag Alma” och ”Änglarnas tårar”.

bildkälla:Vombat förlag
bildkälla:Vombat förlag
Källa bild: Vombat förlag
bildkälla: Vombat förlag
bildkälla:Vombat förlag
bildkälla:Vombat förlag

 

 

 

 

 

 

Vi börjar med, inte bara en bok, utan en serie på tre böcker. I böckerna får man följa en familjs öden före, under och efter kriget i Bosnien. I första boken berättar femtonåriga Almina hur pappa och storebror Almin tvingas med i armén, att de inte får någon kontakt med storasyster Alma som börjat utbilda sig till läkare i Sarajevo, om när kriget bryter ut, och hur de lyckas ta sig till Sverige. I andra boken berättar Alma sin historia, vad som hände i Sarajevo och i den tredje boken är familjen tillbaka i Bosnien för att försöka ta reda på vad som hänt med farmor och farfar. På ett fåtal sidor lyckas författare fånga hur det känns att leva i ett krig och hur det man upplevt sitter kvar i en, trots att kriget tagit slut och man är i säkerhet. Men hon visar också hur viktigt det är att försöka förlåta, i krig är alla drabbade.

Dagens fråga:

Författaren Anna Nilsson Spets, är bra på att skildra hur det känns att leva i krig. Kanske beror det på det yrke hon hade tidigare. Vad jobbade hon med under 1990-talet?

Här kommer några tips på liknande böcker, som också handlar om kriget i Bosnien:

källa: författarhuset.se
källa: författarhuset.se
katalogbild_le_smilja
källa:författarhuset.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.