Identitet och kärlek

Här kommer tips på fem böcker som alla handlar om att söka sin identitet, alltså försöka reda ut vem man egentligen är, och så om kärlek också, möjlig och omöjlig…

förlag constant reader
förlag constant reader

”Tala är guld” av Cammie McGovern

Amy, som är cp-skadad, och Matthew har gått tillsammans i skola länge, men känner inte varandra egentligen. Men när Matthew ska säga vad han tycker om en text som Amy skrivit om sig själv, som alla andra tycker är fantastisk, så säger han att den inte är trovärdig. Det blir början till en djupare vänskap. Eftersom Matthew har kritiserat henne för att ingen i hennes egen ålder pratar naturligt med henne, eftersom hon alltid har en vuxen med sig, en assistent eller lärare, så bestämmer sig Amy för att hon istället för assistenter vill ha kamratstödjare. Och hon vill att Matthew ska vara en av dem. Matthew är övertygad om att han är helt fel för uppdraget, och att han dessutom inte ska bli godkänd av Amys mamma, som är den som ska bestämma vilka som ska få jobbet. Dessutom har Matthew sina egna problem, förutom tvångstankarna han har fått kring att vara kamratstödjare till Amy, så finns alla de här andra tankarna som säger åt honom att tvätta händerna hela tiden, att knacka på skåpdörrar i skolan och att bara gå på vissa golvplattor. Hur ska han kunna vara vän med ens en sådan som Amy, och hjälpa henne att lära känna andra, när ingen vill vara med honom?

 ”Om jag var din tjej” av Meredith Russo

lavenderLIT

Amanda flyttar från sin mamma till sin pappa som bor i en liten håla i södern. Hon har ett tungt bagage med sig, innan hon blev Amanda var hon nämligen Andrew. Men nu är hon Amanda och har inte träffat sin pappa på sex år och sist de sågs var han inte speciellt förtjust i hennes önskan att vara flicka. En kille som heter Parker visar intresse för Amanda men hon blir mera intresserad av hans kompis Grant. Men hur ska hon kunna berätta allt för honom, kommer han fortfarande att tycka om henne efter det?

natur&kultur
natur&kultur

 ”Ormbunkslandet” av Elin Bengtsson

Margit och Mika är två väldigt tajta syskon, under hela sin barndom har de inte behov av att leka eller vara med någon annan än sitt syskon. Det har de inte sedan heller, men omgivningen börjar se på dem med andra ögon. Föräldrarna, framför allt mamma, tycker att de ska vara med andra, Margit med andra tjejer och Mika med killkompisar. Och varför kan de inte börja intressera sig för killar respektive tjejer, alltså gilla någon, bli kära? Margit är hopplös när det gäller kläder, smink och mode, tycker mamma. Margit gillar att vara som Mika, de är båda små, smala med mörkt hår, men mamma tycker att Mikas hår är för långt och att Margits gott kunde vara lite längre. Margit och Mika bryr sig inte, utan lever som gerillakrigare i ormbunkslandet, i sin egen värld. I den världen är Margit, Tigram, och hon och Mika upptäcker varandra där… Tills en dag när Mika försvinner därifrån, hur tror han att Margit ska kunna överleva?

Berättelsen är en blandning mellan Schiefauers ”Pojkarna” och Bredows ”Syskonkärlek”,och var nominerad till Augustpris för bästa barn- o ungdomsbok 2016.

”Du, bara” av Anna Ahlund

rabén&sjögren
rabén&sjögren

John och Caroline är kvar i stan när föräldrarna har åkt ut till landet. Sommaren är varm och Caroline jobbar i butik medan John väntar på sitt antagningsbesked till fotbollsgymnasiet. Caroline har en säregen förmåga att dra till sig killar, och snygga sådana. Nu har hon spanat in en kille i grannbutiken, Frank. Han blir hembjuden på middag och någonting händer med John när han ser in i Franks ögon. Storasyster Caroline är van att få som hon vill, men både Frank och John vill något annat. Sakta men säkert dras de till varandra.

Anna Ahlund är på Växjö Stadsbibliotek den 5/12 kl 18.00.

rabén&sjögren
rabén&sjögren

”Som hund som katt” av Per Nilsson

Två ungdomar, en kille och en tjej, tvingas bo tillsammans, eftersom den enas förälder flyttar ihop med den andres förälder. Det blir katastrof från början, som hund och katt.Tills en olycka inträffar.

Per Nilsson som skrivit många ungdomsböcker, inte minst kärleksböcker, har här skrivit i ett litet, nästan poetiskt format som påminner om Katarina Kuicks ”Den första gång jag såg dig”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.