Janne Teller

Visst låter det som om Janne Teller är en kille? Men det visade sig vara en kvinna som skulle prata på bokmässan i Göteborg!  Janne Teller är en dansk författare som jobbat som rådgivare åt FN och EU inom freds- och konflikthantering. Förutom en bok, så är böckerna som är översatta till svenska, ungdomsböcker. Janne har en otrolig förmåga att skildra svåra saker på ett sätt som är lätt att ta till sig. Den förmågan som bra skönlitteratur har, att dra in läsaren i historien, som gör att en kan förstå hur personerna tänker och känner, och själv ställer sig frågan: vad hade jag gjort? Hennes första ungdomsbok är ”Intet” och den utkom 2005. Den handlar om vad som betyder något, och utvecklas till en riktigt hemsk historia med mycket att diskutera. År 2012 kom ”Om det var krig i Norden”, en bok i passformat som försöker få oss att inse hur det faktiskt är att fly från krig och förföljelse. Den senaste som är en novellsamling, ”Allt som är”, kom ut 2014 och diskuterar frågor som integration, fördomar och intolerans.

bazar förlag
lilla piratförlaget

 

lilla piratförlaget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Intet”

En dag reser sig Pierre Anthon upp och går ut ur klassrummet och innan han går så säger han: ”Ingenting har någon betydelse, det har jag vetat länge. Så det är ingen idé att göra något, det har jag just kommit på”.  Pierre Anthon klättrar upp i ett plommonträd och sitter där och kastar plommon på sina klasskompisar när de passerar, samtidigt som han talar om hur värdelöst allt är. Klasskamraterna är rasande på honom och vill inte att han ska sitta där och ifrågasätta dem och det de tror på. De måste få ner honom, men hur? Någon kommer på att de ska samla ihop sådant som har betydelse och sedan visa det för Pierre Anthon, alla måste offra något. Det som börjar nästan som en lek, övergår snart till fullt allvar. Vad är betydelsefullt? Det som betyder något för någon annan, kanske inte spelar någon roll för mig och tvärtom och kanske missas det som egentligen har betydelse…

”Allt som är”

Killen som misshandlar en annan till döds bara för att. Mannen som tycker att det är oacceptabelt att människorna på andra sidan järnvägen, när de går, går konstigt och stirrar ner i marken. Flickan som ser sin pappa utöva sin makt när han ska köpa en matta. Pojken som ser sin pappa göra saker som pojken inte vill se. Killen som har sett för mycket lidande i sin närhet, och måste göra något åt det. Barnet som får nog av att ständigt ifrågasättas och mobbas. Killen som bara vill ha lugn och ro och aldrig mer vill bli lämnad.  Författaren som går in i sitt allt, som skiljer sig från andras allt, men som ändå är lika, på något sätt.

”Allt som är” är en samling berättelser, essäer, som alla handlar om våld och övergrepp i någon form, men bara till det yttre. Egentligen handlar de om det som händer bakom fasaden. Om att vi vill ha en förklaring till varför saker händer, och att man inte alltid kan få det. Om att det finns miljoner saker som man kan haka upp sig på, som skiljer ”dem” från ”oss”. Om att barn för att överleva tar på sig smärtan eller konsekvenserna av föräldrarnas, de vuxnas handlande, och att de måste ta till drastiska lösningar, för att de inte ser någon annan utväg. Att allt låter sig göras, om alltet är det man ser.

 

Länk till lärarhandledning till Om det var krig i Norden:

http://lillapiratforlaget.se/janne-teller/lararhandledning-om-det-var-krig-i-norden-pdf/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.