Systrarna Andersson och deras barn och barnbarn – av Solveig Olsson-Hultgren

Jag ska berätta om en serie som jag verkligen älskar. Serien innehåller tio underbara böcker och utspelar sig under hela 1900-talet men ur tonårstjejers synvinklar. Den första boken Siden, sammet, trasa, lump som utspelar sig år 1899 handlar om elvaåriga Elin Andersson som precis har lämnat statarlivet och flyttat in i ett litet torp I Småland med sin mor och far och sina fyra syskon Johan, Mandi, Ida Sofia och Lill-Greta. Hon får äntligen gå i skolan på heltid, har äntligen något som är ” hemma” och får sin första riktiga vän – fattighusungen Rebecka. En dag får hon reda på att hennes föräldrar kanske inte har råd att behålla torpet och att de kanske måste utvandra till Amerika om de inte vill återvända till statarlivet. Elin blir helt förtvivlad och bestämmer sig för att rymma hemifrån för att tjäna ihop pengar så att de kan behålla sitt älskade torp.

Vi får följa Elin och hennes syskon genom deras liv och deras barn och barnbarns liv genom hela 1900-talet. Vi får vara med om hur det känns att bli retad för att man är en oäkta unge, om förutsättningarna för en som kommer från en arbetarfamilj, om hur det känns när man är tvungen att ta hand om allting själv – hyran, maten och hushållet, hur det är att bli kär i en pojke som är jude, hur det känns när ingen vill ha en, om att sitta som en fågel i bur med en man som slår en, om att få höra att flickor inte kan spela rock’n’roll, om att bli bortadopterad, om att vara homosexuell när det är kriminellt, ilskan när modern har druckit upp de pengar som man har lyckats tjäna ihop, om glädje när man har åstadkommit det man vill, om hopp, förtvivlan, kärlek, kvinnokamp och det allra viktigaste: hur viktigt det är att hålla fast vid sina drömmar.

Man får också en väldig inblick om hur det var att leva i Sverige på 1900-talet och om hur illa det för människor som inte har så bra förutsättningar och dessutom är kvinnor. Man får också läsa om många världshändelser som när kvinnorna får rösträtt 1921, om när andra världskriget är nära, om det kalla kriget, om Ungernupproret och om Vietnamkriget. Det som är extra roligt är att böckerna utspelar sig väldigt mycket i Växjö och Lessebo och trakten runt omkring så man får veta mycket om hur Växjö såg ut förr i tiden.

Jag älskar den här serien för att den är så stark och så levande. Man lider med karaktärerna när det går dåligt för dem och gläds med dem när det går bra. Man får lära sig om hur viktigt det är med utbildning och om hur viktigt det är att hålla fast vid sina drömmar.  Det man får lära sig är att inte ge upp även fast vägen dit man vill är lång och svår. Att man kommer fram till slut.

Bokslukaren

Här är några av böckerna i serien:

källa: alla bilder opal förlag
källa: alla bilder opal förlag

arbetetsLayout 1 (Page 1)Layout 1 (Page 2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.