Niklas Krog

Nu har vi haft författarbesök på högstadierna i Växjö! Här på Norregårdskolan träffade Niklas Krog åttondeklasserna. Alla klasserna hade läst och jobbat med Niklas Krogs böcker innan besöket, och både lärare och elever var väldigt nöjda efteråt.

fotograf:Peter Knutson
fotograf:Peter Knutson

Det är ju väldigt spännande, och nyttigt, att träffa en livs levande författare och få se att det är en vanlig människa, med en massa tankar om livet och skrivandet. Det är spännande trots att man kanske inte gillat böckerna till hundra procent. Turk och Ayla, som många läste här, tyckte flera innehöll för mycket basket, men det beror ju på hur man läser också. Gillar man basket, hockey eller fotboll, och dessutom spelar själv så tycker man säkert att det är kul med matchreferat och tekniska detaljer, men annars kan man fuska lite och bläddra fram till de mer ”intressanta” sidorna som handlar om relationen mellan Turk och Ayla, eller Turk och hans kompisar. De är ganska olika, Turk och Ayla, men ändå dras de till varandra, eller är det kanske just därför de gör det, opposites attract?

formabooks.se
formabooks.se

 

bonniercarlsen.se
bonniercarlsen.se

Så är det också i boken Turk och Timotej-en natt som Niklas Krog skrivit tillsammans med Lina Forss..Turk och Ayla är inte tillsammans längre och Turk och hans kompis Adrian drar runt i julhandeln, när de träffar Timotej och hennes kompis. Timotej är inte en sådan tjej som Turk normalt gillar, väldigt olik Ayla, och Turk ser ju bra ut, men verkar alldeles för tjurig, tycker Timotej. Men ändå…  En del elever tyckte att det var en massa upprepningar i boken, att först så berättar Turk och sedan får man läsa hur Timotej tänker om samma händelse. Men det beror just på att Niklas har skrivit boken tillsammans med Lina, att de har skrivit vartannat kapitel, berättade Niklas. En bok som gick snabbt och var väldigt rolig att skriva, enligt Niklas.

Eleverna har läst andra böcker av Niklas också bl a En krigares hjärta, som är

bilder.nordstedts.se
bilder.nordstedts.se

hans första bok, den första han skrev och den första i hans fantasyserie om Frihetskrigen. Niklas har länge jobbat med att skriva lättlästa böcker, kanske framförallt riktade till grabbar som inte gillar att läsa och har gett två serier med lättläst fantasy bl a Krigare utan minne (första boken i serien). Den senaste boken heter Kickboxaren, också ett författarsamarbete, denna gång med Maria Björn, men den boken är redan tipsad om tidigare här på bloggen.

Niklas Krog har skrivit historiska böcker också, om tempelriddare i Under Guds himmel (vuxenbok), och i serien om Alexander den store vilka är de böcker han är mest stolt över att ha skrivit. Under Guds himmel tycker han själv blev lite för seg, men läser man mycket och dessutom gillar historia och medeltiden så ska man definitivt ändå testa att läsa den.

bild:en bok för alla
bild:en bok för alla

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.