Spännande böcker

”Snöstormen” av Sofia Nordin 

Sofia Nordin har skrivit många barn-och ungdomsböcker bland andra dystopiserien ”En sekund i taget” + två delar till och ”Äventyrsveckan”. ”Snöstormen” är en lite mer lättläst bok, och inte så många sidor, men väldigt spännande.

LL-förlaget
LL-förlaget

Syskonen Tyra, Laban och Rut har följt med sin pappa till fjällen och när de äter middag börjar Tyra och pappa bråka om att Tyra håller på med mobilen. Det slutar med att Tyra kallar pappa för idiot, och pappa kör arg iväg, utan jacka, för att hämta sin flickvän Becca, i Åre. Det, gör Tyra också arg, varför ska Becca komma hit, varför får de inte ha pappa för sig själva?

Syskonen spelar kort och tiden går, snart märker de att det är sent och pappa är fortfarande inte tillbaka. De börjar bli hungriga, och hittar lite mat i skåpen, pappa skulle ju handla… De hör hur vinden och snöfallet ökar utanför, och alla tre tänker att det kan ha hänt pappa något. Dessutom försvinner mobiltäckningen och strömmen går. När de vaknar på morgonen är det helt mörkt, fönster och dörr är helt täckta av snö, hur länge kommer syret att räcka?

En berättelse om mod och om att fatta beslut, fast man inte vet om det är ett bra eller dåligt beslut.

”Varm vinter” av Åsa Anderberg-Strollo 

Åsa Anderberg-Strollo har också skrivit flera ungdomsböcker om ganska tunga ämnen som psykiskt sjuka föräldrar, och om att rymma hemifrån till exempel. Nu har hon skrivit en spännande och lite spökläskig bok, lite som Ingelin Angerborns böcker. ”Varm vinter” är andra fristående boken om Annie, den första heter ”Svart sommar”.

alfabeta förlag
alfabeta förlag

Annie kommer tillbaka till skolan från sommarlovet och ombyggnaden är fortfarande inte klar! Hon är sen, och klassen skulle samlas i biblioteket, men biblioteket ligger tydligen inte där det låg tidigare. Annie öppnar alla dörrar i källaren till och med en tung metalldörr som öppnas med ett hjul. Som tur är har hon Fanny med sig, för hon får en hemsk känsla och när hon får se gamla, vita metallsängarna, röda fläckar på golvet och en tant i grått hår och kjol, så skriker hon bara och springer det fortaste hon kan uppför trappan. Fanny fattar ingenting, hon har inte sett någon tant eller känt något konstigt, och Annie ångrar att hon sagt någonting. Ska hon fortsätta att vara lika konstig som hon varit tidigare, hon trodde det var över… Hon vill bara vara som alla andra, inte se, höra eller känna saker som ingen annan gör. Men Annie vet redan nu att det hänt hemska saker på skolan…

”Min bror monstret” av Mårten Sandén

Mårten Sandén har skrivit många spännande böcker och den här är inget undantag. ” MIn bror monstret”

bilder.nordstedt.se
bilder.nordstedt.se

är en ganska mörk historia där vi möter två bröder som båda är indragna i något skumt, de har fått pengar för att vakta utanför ett hus medan Snake går in, och de ska få mer pengar när han kommer ut, om han gör det… Snart förstår man att det är lille tanige Benjamin som tar hand om sin storebror som kallas ”Monstret”, och verkligen tar hand om allt, eftersom mamma är död och pappa är försvunnen. ”Monstret” kallas han för att Benjamin inte varken hållit med eller protesterat när andra människor beskrivit honom som skräckinjagande, och nu skyddar de sig med hjälp av det. Men hur länge kan de klara sig, och hur länge dröjer det innan någon avslöjar dem?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.