Fotbollsböcker!

”En i laget”

gilla böcker förlag
gilla böcker förlag

Berättelser om fotboll står det på omslaget, berättelser om lycka och sorg på fotbollsplanen, i omklädningsrummet, vid matbordet eller framför tv:n. Några fotbollsintresserade författare (bl a Martin Bengtsson ” I skuggan av San Siro”, Zulmir Becevic ”Avblattefieringsprocessen”, Johanna Nilsson ”Gilla Hata horan”) har skrivit berättelser utifrån sin syn på spelet, kamratskap, kärlek, samhörighet, utanförskap, avundsjuka, svartsjuka, energi, flyktväg, överlevnad, möjlighet, dikt och mycket mer.

hegas förlag
hegas förlag
Hegas förlag
Hegas förlag
hegas förlag
hegas förlag

Serien om ”Det vilda fotbollsgänget” av Joachim Masannek LÄTTLÄST!

Finns hittills tre översatta böcker där var och en har en spelare i laget som huvudperson. Första boken handlar om Leon, den andra om Felix och den tredje om…Vanessa!

Det vilda fotbollsgänget är ett gäng grabbar som älskar att spela fotboll. Nu är det snart påsklov och de väntar alla på att snön ska smälta på fotbollsplanen, under tiden kickar de fotboll, inomhus. Det slutar med två krossade fönsterrutor, en söndrig lampa, en vält bokhylla och en golvad mamma. Och utegångsförbud, värst för Max som inte skulle få gå ut på två veckor. Men på något sätt lyckas de krångla sig ut i alla fall, bara för att mötas av ett gäng busar med Tjocke Mick i täten, som har tagit över deras plan. Men busarna går med på att möta Det vilda gänget i en match, den matchen ska avgöra vem som har rätt till planen. Men hur ska de lyckas slå de mycket större, äldre och ojustare motståndarna? De behöver en tränare…

I andra boken får grabbarna en ny klasskompis, Rocce, med en pappa som är en berömd brasiliansk fotbollsspelare. Han vill gärna vara med i deras lag och spela, och han är verkligen bra! Det tycker Felix är väldigt jobbigt, han är både avundsjuk och rädd för att han ska bli petad från laget. Men det löser sig själv eftersom Rocces pappa vill att han ska spela i ett riktigt lag, i MFF:s juniorlag. Det vilda gänget blir arga och vill möta MFF:s lag, men hur ska de lyckas med det när de inte är något riktigt lag, utan kanske bara några ungar som kickar boll?

Drewsen, A., Ingen gör mål på mig LÄTTLÄST!

nypon förlag
nypon förlag

Selma är på väg från kollot när hon inser att hon inte kommer att få se Esmeralda och hennes gröna ögon mer… Men nu är det match! Selma är målvakt och hon säger om och om igen det hon brukar säga till sig själv: ingen gör mål på mig. Under uppvärmningen springer de förbi det andra laget, och då möter de gröna ögonen hennes igen…

Fotboll och kärlek!

melvinagoodfriend
melvinagoodfriend

Alm, C., Jorden runt. Fotbollen är min bästa vän

I en liten bok med 23 korta kapitel får vi följa Melvin som älskar fotboll, flyttar till en ny stad och som ska försöka komma med i ett nytt lag. Det går inte så lätt som Melvin trodde, han vill ju bara spela fotboll. Men eftersom Melvin är en ”good friend” och hans föräldrar är kloka och tar situationen med ro, så löser sig det mesta till slut. Det handlar bara om att inte ge upp.

Antar att boken är tänkt att användas t ex i fotbollsklubbar i utbildning av barn och ungdomar, för att lära ut fotboll, men framförallt hur man beter sig mot och med varandra. Kanske bra för föräldrar att titta närmare på också, eftersom mycket av problemen på och kring idrottsplanerna beror på omdömeslösa vuxna. Melvinagoodfriend finns som hemsida och på sociala medier.

telegram journalistik
telegram journalistik

Andersen & Gratzer, Läktarvåld i Qatar

Om exploatering av arbetskraft i Qatar, framförallt från Nepal, inför fotbolls-vm 2018. Familjer splittras när männen, det är oftast män, åker iväg. De kanske bara kommer hem en månad per år, de jobbar för en usel lön, mindre än minimilönen och i en farlig arbetsmiljö, där de i värsta fall får sätta livet till. Det finns officiella siffror om hur många som omkommit på byggena, men mörkertalet är stort. Arbetarna själva har svårt att göra något åt situationen, facklig verksamhet är inte tillåten och staten Nepal är alldeles för beroende av pengarna som kommer till landet genom att stora delar av befolkningen arbetar som gästarbetare utomlands, för att de skulle vilja förbättra arbetarnas villkor.

Tidigare publicerad i OmVärlden nr 5 2014, men utgiven som en liten bok, av Telegram Journalistik. Om baksidan av stora mästerskap…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.