Att skada sig själv och andra…

Ritta Jacobsson,  ”En farlig vän” LÄTTLÄST

LL-förlaget

Leo flyttar till en ny lägenhet, och den första han träffar är Jonna. Hon är snygg och cool och verkar vilja hänga med honom. Hon skulle bara veta hur det hade varit på hans gamla skola… Eftersom han inte har haft några kompisar så känns det så skönt att Jonna vill vara med honom, så när hon kommer på galna idéer, farliga saker, som de ska göra, så kan han inte säga emot, fast det egentligen känns fel.

 

rabén&sjögren

 

 

 

Johanna Nilsson, ”Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med”

Ikaros mejlar till sju personer och länkar dem till sin blogg, där hen berättar att hen ska ta livet av sig om hundra dagar. De sju erbjuds följa resan genom bloggen. De sju personerna som fått mejlet och följer bloggen är olika intresserade av ”projektet”, några struntar blankt i hur det går för Ikaros, de har det för jobbigt själva eller bryr sig helt enkelt inte. Men några blir berörda och vill försöka hjälpa Ikaros eller vill följa Ikaros på hens väg. Men varför har just de fått mejl, har de något gemensamt, känner de Ikaros eller har de stött på hen, men ändå inte sett hen?

Nigel Hinton, ”Gå för långt” LÄTTLÄST

argasso

Ben och Sam är bröder, och Ben har alltid sett upp till sin storebror Sam. Men trots att Ben vet att Sam älskar honom, på sitt sätt, så måste Sam hela tiden utmana Ben. Pappa och Sam hänger ofta ihop, de gillar samma grejor, och ibland får Ben följa med, men det brukar sluta med att pappa blir besviken på Ben, och att han tycker att Ben är en mes. Till skillnad från Sam är Ben rädd för det mesta, och det är kanske därför Sam gillar att utmana honom, problemet är bara att utmaningarna blir farligare och farligare. Ben gillar musik och att sjunga och är hyfsad i skolan, en dag är hans kunskaper till större hjälp än vad Sam kunde tro…

bonnier carlsen

 

 

Jessica Schiefauer, ”När hundarna kommer”

Jessica Schiefauer fick Augustpriset för ungdomsromanen ”Pojkarna” 2011 och 2015 fick hon priset igen för just ”När hundarna kommer”. Numer har vi den som klassuppsättning på skolan. Berättelsen bygger på det som hände John Hron i västra Sverige 1995, när han misshandlades till döds. Filmen om John Hron kom ut 2016. Schiefauer bodde själv i närheten vid händelsen och påverkades mycket av den ochhon hade länge tänkt skriva en bok med utgångspunkt i vad som hände. Boken är viktig som diskussionsunderlag för att prata varför sånt här händer, vad får någon att besinningslöst misshandla en annan människa till döds?

opal förlag

 

Marie-Chantal Long,  ”Det är bara jag som är så fucking dålig” 

När vi först träffar Vladi, Volodja, Vladimir, så verkar han vara som nästan vilken tonåring som helst. Han är nojig över hur han ser ut, att han är för tjock, inte har några snygga kläder och framför allt inte har några kläder som passar. Men efter att han kommer tre timmar för sent till skolan, på grund av att han inte hittar några kläder som passar, så inser en att inte allt står rätt till. Vladi mår helt enkelt väldigt dåligt, hans självbild blir allt skevare och skevare och det hjälper inte vad hans mamma, kompisar och tränare försöka säga till honom. Antingen så fattar de inte, eller om de säger bra saker så tror Vladi att de menar något helt annat och skrattar bakom hans rygg. Vladi har en ganska jobbig situation hemma, hans pappa är reporter och nästan alltid ute på resor, vilket gör att han och hans mamma får klara sig själva, vilket ingen av dem fixar egentligen. När pappan kidnappas på sitt uppdrag blir allt bara värre, Vladis mamma bryter ihop och Vladi blir den som ska försöka hålla uppe både sig själv och mamman. Han försöker ta kontroll över det han kan, mat och träning, för att få ordning på sitt liv…

En annorlunda skriven bok där en får läsa vad som händer, samtidigt som en får veta vad Vladi, huvudpersonen tänker på på samma sida. Författaren har verkligen ansträngt sig för att förmedla de, ofta irrationella tankarna som far genom Vladis huvud samtidigt som han befinner sig i helt vardagliga situationer. En tänkvärd bok.

Johanna Nilsson,  ”Fågelflickan” LÄTTLÄST

nypon förlag

Minna har en svår ätstörning, hon vet inte riktigt hur det gick till att hon hamnade där. Men nu är det illa, hela hennes kropp gör ont, det gör ont att leva, tänk att förvandlas till en fågel och bara flyga bort… Det värsta är att hennes lillebror vill vara som Minna, om hon ska flyga bort som en fågel, så vill han det också, och då vill inte han heller äta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.