Roligt och spännande

Kul  böcker för vuxna, finns det? Ja, faktiskt, det finns böcker som ”Hundraåringen” och ”En man som heter Ove” till exempel, och liknade böcker som ” Elva dagar i Berlin” och så finns det böcker som ”Jonathan bortom all kontroll” och serieboken ”Uppgång & fall” som samtidigt kritiserar vår samtid.

månpocket

Håkan Nesser, ”Elva dagar i Berlin”

Arne Murberg får ett uppdrag av sin far, efter hans död: han ska försöka leta rätt på sin mor som försvann iväg när Arne var liten. Nu har Arne blivit vuxen och lite till, och hans farbror och faster är den familj han har kvar. Problemet är bara att för att fullfölja sitt uppdrag måste Arne åka till Berlin och han måste klara av att prata lite tyska. Arne har aldrig varit ute och rest och än mindre pratat tyska, utan mest gjort och sagt det han gjort varje dag i sitt liv, och han har inte så lätt för att lära nya saker. Efter att ha fått biljett, pengar och mobil, och förhållningsorder om att höra av sig varje dag åker han iväg. Det blir en resa efter hans mor, men också en resa i Arne själv, och den han kan vara och bli.

Meg Rosoff, ”Jonathan bortom all kontroll”

massolit förlag

Jonathan är en lätt förvirrad kille som just flyttat till New York, lyckats hitta en lägenhet med bra läge till rimlig hyra, fått ett jobb på en reklambyrå med hjälp av en kompis, och han har flickvän. Ändå känner han sig inte riktigt nöjd, det känns som om han trampar vatten. Tur att han har hundarna som han passar åt sin bror, som är i Dubai. Bordercollien Dante och spanieln Sissy är hans familj, innan flickvännen Julie flyttar efter honom till New York. Jonathan vantrivs på sitt jobb och ser Julie som en fast punkt i tillvaron, eftersom hon är så organiserad, medan han inte har koll på något. När Julie börjar prata om att de kan gifta sig och få hela bröllopet betalt av bröllopstidningen som Julie jobbar på, så tänker han varför inte, man måste ju våga satsa?!  Men Julie gillar inte hundar, och Jonathan inser att han förmodligen har mer gemensamt med hundarna än med Julie…

Alma-pristagaren Meg Rosoff har i sin första vuxenroman skrivit en absurd, rolig och tankeväckande bok om vår förvirrade tid där alla, jagar runt efter någon eller något, vill synas och tjäna pengar utan att fråga sig varför. Kanske är det så att hundarna är klokare än oss?

http://www.galago.se/forfattare

Liv Strömquist, ”Uppgång & Fall”

”Uppgång & fall” innehåller både gammalt och nytt, och Liv diskuterar i ”Uppgång & fall” skillnader mellan människor och hur vi ser på saker. Hon kommer fram till att det i flesta fall beror på skillnader i klasstillhörighet. Klasser är något som vi fått höra inte finns längre, men Liv driver sin tes och visar att vi alla är fångna i vår klass. Dessutom gör hon upp med vänstern som hon tycker har tappat fokus, och inriktar sig på att vara kränkta och att märka ord, istället för att verkligen GÖRA något tillsammans, något som Svenska Dagbladet, Expressen och DN applåderade och instämde i när boken kom ut. De var inte lika förtjusta i hennes ironiska kritik av en del stora företagsledare och deras smutsiga miljöaffärer, girighet och marknadsliberalernas nya kelgris Ayn Rand. Roligt är också hennes kommentar till att vi alla uppmanas att leva i nuet, något vi enligt Liv är väldigt bra på, vi tänker varken bakåt eller framåt.

Och nu till lite spänning…

månpocket

Maria Nygren, ”Feberfågel”

Maria Nygren har tidigare skrivit ungdomsböcker bland andra det utmärkta ”Fjärde riket” som är en otäck och verklighetstrogen historia om hur en tjej och hennes gäng manipulerar en hel skola, efter att ha inspirerats av Adolf Hitler.

Men nu har hon skrivit vuxenspänning och ”Feberfågel” utspelar sig en het sommar i Norrtäljes skärgård. Linn som är före detta polis jobbar numera på ett försäkringsbolag, och utreder försäkringsbedrägerier. På Sejdarö verkar det som om alla skadas med jämna mellanrum, och vissa har fått bestående skador och får ersättning från försäkringsbolaget. Försäkringsbolaget börjar ana att allt inte står rätt till och skickar dit Linn som ska spionera på öborna. Många av dem beter sig underligt, men skulle någon kunna skada sig själv eller andra med mening?

Nevada Barr, ”Vargavinter”

hoodoo förlag

Raka motsatsen, är ”Vargavinter”, när det gäller vädret i alla fall, men lik på så sätt att historien utspelar sig på en ö, i Lake Superior, en av de fem stora sjöarna på gränsen mellan USA och Canada. Huvudperson i boken är rangern (typ vildmarkspolis) Anna Pigeon och ”Vargavinter” är en i raden av böcker om Anna som Nevada Barr har skrivit. Nevada Har själv jobbat som ranger och alla böcker utspelar sig i olika typer av vildmark och nationalparker.

På ön drivs ett vargprojekt och (det finns faktiskt ett varg- o älgprojekt på riktigt på ön) nu brottas projektet med ekonomiska problem och nedläggning hotar. En grupp myndighetspersoner och forskare är på plats, för att bestämma projektets framtid. Forskare på ön har dessutom rapporterat att de sett ovanligt stora vargspår på flera ställen på ön. Vad betyder det? Har öns vargar muterat eller har en främmande art kommit över isen från fastlandet, en korsning mellan varg och hund? När en av forskarna dödas i vad som ser ut som ett vargangrepp, försöker Anna Pigeon utreda vad som hänt. Finns det verkligen ett främmande djur därute som dödar eller vad är det?

Isande spänning som lockar till läsning, och säkerligen höjt besöksstatistiken i de omskrivna vildmarksområdena och nationalparkerna.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.